SvenskaEnglishDeutsch

Slottsrum

I slottetsområdet erbjuds övernattningsmöjligheter i huvudbyggnaden eller i flyglarna

På Mauritzbergs Slott bor du i stilfull och historisk miljö.

På slottsområdet finns 17 dubbelrum med totalt 34 bäddar. Vissa rum har utsikt över underbara Bråviken medan andra har det över den fridfulla slottsparken.

I huvudbyggnaden finns en svit och fyra premium. Alla med sin egen stil, skapad med varsam hand för smak och harmoni. Den vackra södra flygeln rymmer ett premiumrum, ett standardrum och åtta kombirum. I den norra flygeln är två standardrum belägna.

Alla rum har wc, dusch, hårtork, telefon, tv och trådlöst internet.

Samtliga rum på Mauritzberg är rökfria.

Vårt hundrum är ett av kombirummen i södra flygen

Det är möjligt att ha extra bädd i ett av standardrummen, i tre av premiumrummen och i sviten.

Ta en titt på vårt bildgalleri längre ner och lär mer om slottets olika rumstyper
Slide - Rum

 • Bröllopssviten

  Bröllpossviten

  Bröllopssviten

  Slottets finaste sovrum tillägnar vi brudparet. Det är ett helt betagande rum i ljus rokokostil, med graciös ljuskrona och stilrena dekortapeter.

  Här finns också en kakelugn med sirliga blå blommor, troligen signerad Rörstrand. Till bröllopssviten hör också ett ljust skrivrum.

  Använd det gärna som omklädningsrum på den stora dagen.

  Oljemålningen "Kvinna i medeltidsdräkt" är målad av Josef Malmberg, 1864. Efter studier vid Konstakademin, deltog han i några utställningar med bibliska målningar. Senare verkade han som teckningslärare i Uppsala.

  Kategori: Svit

 • Svit Kvarnen

  Kvarnen-Svit-Mauritzberg-home

  Svit Kvarnen

  En svit i ett eget litet hus, som en gång var en kvarn, är Mauritzbergs Slotts nyaste rum som också erbjuder en otrolig utsikt över Bråviken,

  Byggnaden är från senare hälften at 1700-talet och var ursprungligen en kvarn. Under åren har byggnaden genomgått många förändringar. Dess nuvarande yttre är från 1800-talets slut. Slottets ägarinna Liisa Lipsanen byggde år 1995 om den till ett café och 2019 till en hotellsvit,

  Kategori: Svit

   
 • Heidenstamrummet

  Heidenstamrummet

  Heidenstamrummet

  Ett av slottets vackraste rum, på andra våningen i huvudbyggnaden.

   Detta rokokokabinett är väl ombonat och symmetriskt – något som lär vara extra vilsamt. Rokokostilen går igen i de förgyllda ramarna och sköna landskapen i väggmålningarna. Sängen är 140 cm bred och delvis inrymd i en alkov.

   Svunna tiders vinkelgarderob har fått ge plats för dusch och toalett. Från fönstren är utsikten betagande mot Ekebladska eken och den glittrande Bråviken.

  Östgötaskalden Verner von Heidenstam bodde alltid i detta rum, när han besökte sin gode vän greve Bonde. När författarvännen greve Birger Mörner blev slottsägare, fortsatte Heidenstam vara gäst i huset.

  Bli inte förvånad om någon skrynklar till överkastet då och då. Det är bara slottets egen hustomte, ”Lille Gråe”. Han går omkring i slottet, släcker lampor och flyttar kuddar. Just det här rummet måste han ha ett särskilt tycke för. Men något elakt spöke är han inte.


  Kategori: Dubbelrum Premium

 • Blå rummet

  Blå rummet

  En rymlig rum på första våningen i slottets huvudbyggnad. Inredningen går i romantikens tecken, med vacker blommig dekor. Kanske har de vita gardinerna lite mera spetsar här, än någon annanstans i slottet. Utsikten mot Bråviken är magisk.

  Där badrummet och skrivrummet nu finns, stod tidigare ett enormt badkar i kolmårdsmarmor. Här kunde man njuta i många timmar, genom att fylla på hett vatten, tappa ur och fylla på nytt. Tyvärr blev golvet under så skadat, att det tunga badkaret inte gick att rädda.

  Kategori: Dubbelrum Premium.

 • Röda rummet

  Röda Rummet

  Röda rummet

  En smakfullt inredd juniorsvit, på första våningen i slottets huvudbyggnad. Detta hörnrum pryds av praktfulla tapeter och dekorerad sänghimmel.

  Spegeln är en pendang till den som finns i hallen, med samma snäcka och tvådelade glas.

  Utsikten bjuder på trollbindande vyer av Bråviken och slottsparken.

  I Röda rummet finns ett ungdomsporträtt av ägarinnan Liisa Lipsanen. Det har förstås sin givna plats i just detta rum, där hon brukade hämta kraft och inspiration under sina vistelser på slottet.  

  Kategori: Dubbelrum Premium

 • Gula rummet

  Gula Rummet

  Gula rummet

  Ett rymligt dubbelrum på första våningen i slottets huvudbyggnad. Här råder äkta slottsatmosfär, med möblering i 1800-talsstil.

   Tack vare de tjocka ytterväggarna (60–70 cm), har man snyggt och diskret kunnat gömma en garderob i väggen.

   Bråvikens skönhet kan du njuta av från fönstren – och sommartid ute på terrassen.

  Ta en extra titt på kakelugnen – Gula rummets vackraste föremål – som har svarvade ben av trä. Den tillskrivs Mariebergs keramikfabrik, som fanns i Stockholm 1758–1788. År 1760 förbjöds (helt förståeligt) kakelugnar på trästativ.

  Kategori: Dubbelrum Premium

 • Ebba Grips gemak

  Ebba Grips gemak

  I slottets södra flygel ligger detta hemtrevliga gemak. Det består av sovrum och vardagsrum, separat duschrum och toalett.

   Inredningen går i bondrokoko med ljusa, vilsamma färger. Härifrån njuter du av utsikt mot den fridfulla slottsparken, slottsbron och gården.

  Friherrinnan Ebba Grip levde mellan 1583 och 1666. Det var hon som gav dåvarande Björsätter namnet Mauritzberg efter sin far. Ebba Grip blev föräldralös vid nio års ålder och uppfostrades av sin mormor. Tidigt lärde hon sig att ensam förvalta gods och egendomar.

  Kategori: Dubbelrum Premium

 • Dubbelrum Standard

  rum_26_1_web

  Dubbelrum Standard

  Mysiga dubbelrum finns både i slottets norra och södra flygel. Alla med modern inredning och utsikt mot slottsparken eller Bråviken.

   Här bor du prisvärt, med tillgång till slottets salar som sällskapsrum.

  Flyglarna användes förr som tjänstebostäder. Här bodde gårdsfogden, bokhållaren och herrskapets kusk.

  Kategori: Dubbelrum Standard

   
 • Kombirum

  Kombirum

  Kombirum

  I slottets södra flygel finns sju mindre rum, av enkelrumsstorlek, med utsikt mot slottsparken.

   Rummen har två bäddar och modern inredning som övriga rum, med dusch, toalett och tv.

   Här bor du extra prisvärt, med tillgång till slottets ståtliga salar som sällskapsrum.

  Flyglarna användes förr som tjänstebostäder. Här bodde gårdsfogden, bokhållaren och herrskapets kusk.

  Kategori: Kombirum

YouTube
Mauritzberg AB
Mauritsbergsvägen 5
61031 Vikbolandet, Norrköping

Tel: +46(0)125 50100
E-post: info@mauritzberg.se
Webmail